Magna charta år 1297

Översatt till engelska av professor Nicholas Vincent, Copyright Sotheby's Inc. med tillstånd vidare översatt till svenska av jur. kand. David Carlmark och AI-verktyg, se National Archives and Record Administration

David Carlmark
Edvard av Guds nåd kung av England, herre av Irland och hertig av Akvitanien sänder hälsningar till alla som dessa brev kommer till. Vi har inspekterat den stora stadgan av lord Henry, framlidne kung av England, vår far, om Englands friheter med dessa ord:

Henrik av Guds nåd kung av England, herre av Irland, hertig av Normandie och Akvitanien och greve av Anjou sänder hälsningar till sina ärkebiskopar, biskopar, abbotar, priorer, earler, baroner, sheriffer, reeves, ministrar och alla hans fogdar och trogna män inspektera denna stadga. Vet att vi, på uppmaning av Gud och för vår själs hälsa och våra förfäders och efterträdares själar, för den heliga kyrkans ära och förbättring av vårt rike, fritt och av vår goda vilja har gett och beviljat ärkebiskopar, biskopar, abbotar, priorer, earler, baroner och hela vårt rike dessa friheter skrivna nedan för att hålla i vårt rike England i evighet.

Kommentar: Den första versionen av Magna Charta undertecknades år 1215 och var ett resultat av långvariga konflikter mellan den engelska kungen Johan utan land och landets baroner. Kung Johan hade genom höga skatter och maktmissbruk skapat stort missnöje bland adeln och kyrkan. Baronerna tvingade honom till förhandlingar, vilket resulterade i Magna Charta – ett dokument som begränsade kungens makt och stärkte adelsmännens rättigheter.

Konsekvensen av Magna Charta var att den etablerade principen om att även kungen stod under lagen, och att inga skatter eller rättsliga åtgärder kunde införas utan samtycke från råd eller domstolar. Denna tidiga form av rättsstatsprincip blev en viktig milstolpe i utvecklingen av konstitutionell lagstiftning. Syftet med dokumentet var att skydda adelsmännens och kyrkans friheter, men över tid blev dess betydelse större då det la grunden för medborgerliga rättigheter och rättvis rättskipning.

Betydelsen av Magna Charta sträcker sig långt utöver sin tid, då den inspirerade senare lagar och dokument som skyddar mänskliga rättigheter, inklusive den engelska Bill of Rights och den amerikanska konstitutionen. Det ses som en symbol för rättvisa, frihet och begränsning av makt. År 1297 blev Magna Charta formellt en del av engelsk lag när kung Edvard I ratificerade en reviderad version av dokumentet. Denna version, ofta kallad "Confirmatio Cartarum" (Bekräftelse av stadgorna), inkluderades i Englands lagstiftning och gav Magna Carta en starkare juridisk status.

Kungamakten bekräftar att den engelska kyrkan ska vara fri och ha alla sina rättigheter och friheter. Dessutom lovar de att ge alla fria män i riket vissa rättigheter och friheter som ska gälla för dem och deras efterkommande för all framtid. Fria män syftade på män som inte var livegna eller slavar. Dessa fria män hade en viss juridisk och social status. De kunde äga mark, delta i lokala styrelser och ha juridiska skydd under lagarna. Livegna, å andra sidan, hade inte samma friheter och var ofta knutna till en godsägare eller herre.

1. I första hand beviljar vi Gud och bekräftar genom detta vår nuvarande stadga för oss själva och våra arvingar i evighet att den engelska kyrkan ska vara fri och att ha alla sina rättigheter fullt ut och sina friheter helt. Vi beviljar och ger vidare till alla fria män i vårt rike för oss själva och våra arvingar i evighet de friheter som står skrivna nedan att ha och hålla till dem och deras arvingar från oss och våra arvingar i evighet.

Kommentar: När en greve, baron eller annan person som tjänstgjort som soldat under kungen dör, så ska hans arvinge få ärva egendomen mot en fast avgift. Denna avgift bestäms beroende på personens rang, där en greve betalar 100 pund, en baron 100 mark, och en riddare 100 shilling för hela sin egendom. Om någon har mindre att betala, ska avgiften vara mindre, enligt gamla traditioner.

2. Om någon av våra grevar eller baroner, eller någon annan som håller från oss överbefälhavare genom militärtjänst skulle dö, och skulle hans arvinge vara myndig och skyldig lösensumma, skall arvingen få sitt arv för den gamla lösensumman, nämligen arvingen eller arvingarna till en earl för ett helt län 100 £, arvingen eller arvingarna till en baron för en hel baron 100 mark, arvingen eller arvingarna till en riddare för en hel riddaravgift 100 shilling på sin höjd, och den som är skyldig mindre kommer att ge mindre, enligt den gamla seden med (riddar) avgifter.

Kommentar: När en greve, baron eller annan person som tjänstgjort som soldat under kungen dör, så ska hans arvinge få ärva egendomen mot en fast avgift. Denna avgift bestäms beroende på personens rang, där en greve betalar 100 pund, en baron 100 mark, och en riddare 100 shilling för hela sin egendom. Om någon har mindre att betala, ska avgiften vara mindre, enligt gamla traditioner.

3. Om emellertid arvingen till en sådan person är minderårig, skall hans herre inte ha vårdnaden om honom och hans mark tills han har tagit vördnad från arvingen, och sedan en sådan arvinge har varit i vårdnad, när han blir myndig, nämligen vid 21 års ålder, skall han ha sitt arv utan lösensumma och utan böter, med undantag för att om han, medan han är minderårig, görs till riddare, hans mark kommer ändå att förbli i vårdnaden av hans herrar tills nämnda period.

Kommentar: Om arvingen är under 21 år när han ärver, kommer hans mark och vårdnad att skötas av en förmyndare tills han når myndig ålder (21 år). När arvingen fyller 21 år ska han få tillbaka sitt arv utan att behöva betala någon avgift. Om arvingen blir riddare innan han fyller 21 år, kommer förmyndaren ändå att ha kontroll över hans mark tills han blir myndig (21 år).

4. Innehavaren av marken för en sådan arvinge som är minderårig ska endast ta rimliga kvitton från arvingens mark och rimliga tullar och rimliga tjänster, och detta utan förstörelse eller slöseri med män eller saker. Och om vi överlåter vårdnaden om någon sådan mark till en länsman eller någon annan som skulle svara inför oss för frågorna, och en sådan person skulle begå förstörelse eller avfall, kommer vi att ta ersättning från honom och marken kommer att tilldelas två lagvärdiga och diskreta män av den avgiften som kommer att svara inför oss eller den person som vi överlåter sådan mark för markfrågor. Om vi ger eller säljer vårdnaden om en sådan mark och personen orsakar skada eller förstörelse, ska han förlora vårdnaden. Marken ska då tilldelas två pålitliga och lagvärdiga män som ska ansvara inför oss.

Kommentar: Denna bestämmelse berör regler för hur marken ska hanteras om en minderårig ärver den. Om någon tar hand om marken för den minderåriga arvingen, får de bara ta rimliga inkomster, avgifter och tjänster från marken, utan att skada den eller slösa bort resurserna. Om vårdnaden över marken ges till någon annan, som en länsman, och den personen förstör eller missköter marken, ska denne bli skyldig att ersätta skadan. Marken kommer då att överlämnas till två pålitliga och hederliga personer som tar över ansvaret och ser till att den sköts på rätt sätt. Om den som fått vårdnaden orsakar skada eller förstörelse, ska de förlora rätten att ha vårdnaden om marken, och ansvaret ska då gå till två pålitliga personer som ska sköta marken och redovisa till kungen.

5. Innehavaren, så länge han har vårdnaden om marken av en sådan (en arvinge), skall upprätthålla hus, parker, fiskdammar, dammar, kvarnar och andra saker som hör till den marken från utfärdandet av samma mark, och han kommer att återlämna till arvingen, när arvingen blir myndig, all sin mark lager med plogar och allt annat i minst samma skick som när han fick det. Allt detta skall iakttas i förvar av ärkebiskopsdömen, biskopsstift, kloster, priorat, kyrkor och lediga ämbeten som hör till oss, förutom att sådana förvar inte bör säljas.

Kommentar: Personen som har ansvaret (vårdnaden) för marken under denna tid ska ta hand om alla tillgångar som hör till marken, som hus, parker, fiskdammar, dammar och kvarnar. Den som förvaltar marken måste se till att allt hålls i gott skick och inte förfaller. När arvingen blir myndig, ska marken överlämnas tillbaka till arvingen med allt i minst lika bra skick som när den togs över, inklusive jordbruksutrustning som plogar. Dessa regler gäller också för förvaltning av kyrkliga ämbeten och egendomar, men de får inte säljas under tiden de förvaltas.

6. Arvingar ska gifta sig utan nedvärdering.

Kommentar: Arvingar ska få gifta sig på ett sätt som inte skadar deras sociala ställning eller värde. Det betyder att de inte ska tvingas gifta sig med någon som sänker deras status eller ekonomi.

7. En änka skall efter makens död omedelbart och utan svårighet få sin äktenskapsdel och sitt arv, och hon skall inte heller betala något för sin hemgift eller sin äktenskapsdel eller för sitt arv som hennes make och hon innehade på makens dödsdag, och hon skall stanna i sin makes främsta bostad i fyrtio dagar efter makens död, inom vilken tid hemgift kommer att tilldelas henne om det inte redan har tilldelats, såvida inte det huset är ett slott, och om det är ett slott som hon lämnar, då kommer ett lämpligt hus omedelbart att ordnas för henne där hon kan bo ordentligt tills hennes hemgift tilldelas henne i enlighet med vad som är nämnt, och under tiden skall hon ha sina rimliga behov (estoverium) från den gemensamma egendomen. Som hemgift kommer hon att tilldelas den tredje delen av makens hela mark som var hans under hans livstid, utom när hon var hemgift med mindre vid kyrkdörren. Ingen änka skall utmätas att gifta sig så länge hon vill leva utan en make, förutsatt att hon ger säkerhet att hon inte kommer att gifta sig utan vårt samtycke om hon håller av oss, eller utan samtycke av sin herre, om hon håller av en annan.

Kommentar: Denna regel handlar om rättigheterna för en änka efter hennes makes död. Efter mannens död ska änkan omedelbart och utan problem få sin del av arvet och sin hemgift, utan att behöva betala något för det. Hon har också rätt att stanna i deras gemensamma hem i fyrtio dagar efter hans död, under vilken tid hon ska få sin hemgift om hon inte redan har fått den. Om deras hem är ett slott, ska hon lämna det, men ett annat lämpligt hus ska ordnas för henne så att hon har någonstans att bo tills hennes hemgift tilldelas. Under denna tid ska hon också få rimliga förnödenheter från deras gemensamma egendom. Hennes hemgift ska vara en tredjedel av makens totala mark som han ägde under sin livstid, om de inte kom överens om något mindre när de gifte sig. En änka ska heller inte tvingas gifta sig igen om hon inte vill. Om hon håller mark direkt från kungen eller från en annan herre, måste hon dock ge ett löfte att inte gifta sig utan deras tillstånd. En hemgift är den del av en makes egendom eller mark som tilldelas hans änka efter hans död, som en form av ekonomisk trygghet. Det är en laglig rättighet för änkan att få en del av sin makes tillgångar, för att försörja sig efter hans bortgång. Hemgiften var ofta fastställd redan vid äktenskapet och kunde bestå av mark, pengar eller andra värdefulla tillgångar.

8. Varken vi eller våra utmätningsmän kommer att beslagta någon mark eller arrende för någon skuld, så länge gäldenärens befintliga skvaller räcker för betalning av skulden och så länge gäldenären är beredd att betala skulden, och gäldenärens borgensmän kommer inte heller att utmätas så länge huvudgäldenären kan betala skulden; och om huvudgäldenären försummar att betala skulden, utan att ha medel att betala den, eller om han vägrar att betala den trots att han kan göra det, kommer borgensmännen att stå till svars för skulden och, om de vill, ska de ha gäldenärens mark och arrenden tills de är betalda den skuld som tidigare de betalat för gäldenärens räkning, om inte huvudgäldenären kan visa att han har slutat gentemot dessa borgensmän.

Kommentar: Om någon har en skuld, får kungen eller hans tjänstemän inte ta gäldenärens mark eller egendom så länge personen har tillräckliga tillgångar för att betala skulden och är villig att göra det. Gäldenärens borgensmän (personer som gått i god för honom) ska inte heller hållas ansvariga för skulden så länge gäldenären kan betala. Om gäldenären inte kan eller vägrar att betala, kan borgensmännen bli ansvariga, men då får de rätt att ta över gäldenärens mark och arrenden tills skulden är återbetald.

9. London ska ha alla sina gamla friheter och seder. Dessutom önskar och beviljar vi att alla andra städer och kommuner och villor och baronerna i Cinques hamnar och alla hamnar ska ha alla sina friheter och fria tullar.

Kommentar: London ska behålla sina historiska rättigheter och sedvanor, och det samma gäller alla andra städer, samhällen och hamnar, inklusive baronerna i Cinque Ports, som var viktiga handelsstäder och hamnar vid den engelska kusten.

10. Ingen får utmätas för att göra mer tjänst för en riddare avgift eller för någon annan fri hyresrätt än vad som förfaller till betalning.

Kommentar: Ingen ska tvingas att utföra mer arbete eller tjänst än vad som är överenskommet enligt deras hyres- eller tjänsteavtal, till exempel för en riddare som betalar sin skatt eller avgift i form av tjänst.

11. Vanliga grunder är inte att följa vår domstol utan att hållas på en viss fast plats.

Kommentar: Domstolsförhandlingar ska inte flyttas runt med kungens hov. Istället ska de hållas på en fast plats, så att människor vet var rättsprocesserna äger rum och inte behöver följa med kungen när han reser runt i landet. Detta syftade till att göra rättssystemet mer tillgängligt och förutsägbart.

12. Erkännanden av nya disseisin och mort d’ancestor ska inte tas utom i deras särskilda län och på följande sätt. Vi eller, bör vi vara utanför riket, vår chef domare, kommer att skicka våra domare en gång om året till varje län, så att, tillsammans med riddarna av länen, som kan ta de nämnda assizes i länen, och de assizes som inte kan slutföras i denna visitation av länet av våra nämnda domare som utsetts att ta nämnda assizes ska fyllas i någon annanstans av domarna i deras visitation, och de som inte kan fyllas i av dem på grund av svårigheten i olika artiklar (lag) ska hänskjutas till våra domare i bänken och fyllas i där.

Kommentar: Denna regel handlar om rättstvister gällande mark (som "disseisin", där någon olagligt har blivit berövad sin mark, och "mort d’ancestor", som gäller arvsfrågor när en släkting dör). Dessa tvister ska hanteras i de län där marken ligger, och kungens domare ska besöka varje län minst en gång om året för att ta upp dessa ärenden. Om domarna inte kan avgöra ärendet under sitt besök, ska de antingen slutföra det på ett annat ställe, eller, om ärendet är för komplicerat, ska det hänskjutas till domarna i kungens fasta domstol (bänken) för slutlig bedömning. Detta syftar till att säkerställa att rättstvister om mark hanteras lokalt och rättvist.

13. Storlekar av darrein present ska alltid tas inför våra domare på bänken och ska slutföras där.

Kommentar: Tvister om vem som senast utsåg en präst till en kyrka (darrein present) ska alltid tas upp inför kungens domare i en fast domstol och avgöras där.

14. En fri man är inte att förliknas för en liten förseelse utom i enlighet med sättet för brottet, och för en stor förseelse i enlighet med dess omfattning, rädda sin tillräcklighet (salvo contenemento suo), och en köpman likaså, rädda sina varor, och någon skurk annan än en av våra egna är att förliknas på samma sätt, utom hans nödvändighet (salvo waynagio) om han faller i vår nåd, och ingen av de nämnda amercements ska införas utom genom eden av ärliga och lagvärdiga män i grannskapet. Earler och baroner ska inte förföras utom av sina jämlikar och endast i enlighet med sättet för deras brott.

Kommentar: Straffet för en fri man ska stå i proportion till brottet. För små brott ska det inte vara ett för hårt straff, och för större brott ska straffet vara större men inte ruinera personens möjlighet till försörjning. Det samma gäller för köpmän, som ska kunna behålla sina varor, och för livegna, som inte ska förlora det nödvändiga för att överleva.

15. Ingen stad eller fri man får utmätas för att göra broar eller bankarbeten utom för dem som borde göra det av gammalt och av rätt.

Kommentar: Städer och fria män ska inte tvingas att bygga broar eller delta i arbete för att underhålla skyddsvallar, om de inte redan har en laglig skyldighet att göra det enligt tidigare överenskommelser eller traditioner.

16. Inga bankarbeten av något slag får hållas uppe utom för dem som var i försvar på kung H (Enry II) vår farfars tid och på samma platser och på samma villkor som var brukligt på sin tid.

Kommentar: Skyddsvallar (bankarbeten) får inte byggas eller underhållas utom de som redan fanns på kung Henrik II tid och på de villkor som gällde vid den tiden. Detta syftade troligen till att begränsa byggandet av nya försvarsanläggningar som kunde användas för att utöva makt eller kontroll på ett sätt som inte var överenskommet eller traditionellt.

17. Ingen sheriff, konstapel, rättsläkare eller någon annan av våra fogdar får vädja om vår krona.

Kommentar: Inga personer som arbetar för kungen får använda sin position för att kräva eller begära pengar, egendom eller förmåner för kungens räkning på ett orättvist sätt. Det för att förhindra maktmissbruk där de som jobbar för kungen inte ska utnyttja sin makt för personlig vinning eller att pressa folk på resurser i kungens namn.

18. Om någon som har en lekmannaavgift från oss skulle dö, och vår sheriff eller fogde visar våra brev patent som innehåller vår kallelse för en skuld som den döde var skyldig oss, har vår sheriff eller fogde rätt att fästa och skriva in alla varor och chattels av den döde mannen hittades i lekmannaavgift, till värdet av nämnda skuld, med hänsyn till lagvärdiga män, så att ingenting ska avlägsnas därifrån tills skulden som återstår betalas till oss, och resten ska släppas till exekutorerna för att uppfylla den dödes vilja, och om ingenting är skyldig oss från en sådan person, alla chattels ska övergå till (användning av) den döde mannen, spara till den dödes hustru och barn sin rimliga del.

Kommentar: Om någon dör och är skyldig kungen pengar, kan tillgångar beslagtas för att täcka skulden, men resten ska användas för att genomföra testamentet och se till att familjen får sin del.

19. Ingen konstapel eller hans fogde får ta majs eller andra prat från någon som inte själva av en vill där ett slott är byggt, om inte konstapel eller hans fogde omedelbart erbjuder pengar som betalning för erhåller anstånd genom säljarens önskan. Om den vars majs eller boskap är upptagen är av en sådan vilja, ska konstapeln eller hans fogde betala köpeskillingen inom fyrtio dagar.

Kommentar: Ingen ska tvingas att lämna ifrån sig spannmål eller varor utan att få betalning direkt eller efter överenskommelse inom en rimlig tid.

20. Ingen konstapel ska utmäta någon riddare för att ge pengar till slottsvakt om riddaren är villig att göra en sådan vakt personligen eller genom ombud av någon annan hederlig man, om riddaren är förhindrad att göra det av bara orsak. Och om vi tar eller skickar en sådan riddare i armén, skall han sluta av (slott) vakt i enlighet med den tid vi har honom i armén för den avgift för vilken han har gjort tjänst i armén.

Kommentar: En riddare ska inte behöva betala för att undvika vakttjänst om han är villig att göra det själv eller med hjälp av någon annan. Om han är upptagen i armén, slipper han den tjänsten under sin tid i tjänst.

21. Ingen av våra eller någon annans sheriffer eller fogdar får ta med sig någons hästar eller vagnar för att utföra vagnen, såvida han inte gör betalningen sedvanlig, nämligen för en tvåhästars vagn tio pence per dag och för en trehästars vagn fjorton pence per dag. Ingen demesne vagn som tillhör någon kyrkoman eller riddare eller någon annan dam (sic) får tas av våra fogdar, inte heller kommer vi eller våra fogdar eller någon annan att ta någon annans timmer till ett slott eller någon annan av våra affärer utom genom viljan hos den som timret tillhör.

Kommentar: Ingen ska tvingas att ge ifrån sig hästar, vagnar eller timmer utan rättvis betalning, och vissa personer, som kyrkan och riddare, är helt skyddade från detta.

22. Vi skall inte hålla marken av dem som dömts för brott utom ett år och en dag, varefter sådan mark skall återlämnas till herrarna av avgifterna.

Kommentar: Om någon blir dömd för ett brott och deras mark tas ifrån dem, kommer kungen eller myndigheterna bara behålla marken i ett år och en dag. Efter den tiden ska marken lämnas tillbaka till den som äger rättigheterna till den, ofta den lokala adelsmannen eller herren som ansvarar för hyran eller skatterna från marken.

23. Alla fiskdammar (kidelli) på Themsen och Medway och i hela England ska avvecklas helt, utom vid havskusten.

Kommentar: Fiskdammar blockerade ofta floder och hindrade andra från att fiska eller använda vattendragen för handel och transport. Genom att avveckla dessa dammar skulle floderna bli mer tillgängliga och användbara för alla, vilket förbättrade handeln och rättvis tillgång till fiske.

24. Den skrift som kallas ”praecipe” får inte utfärdas till någon i fråga om någon fri hyresrätt på ett sådant sätt att en fri man kan förlora sin domstol.

Kommentar: En fri man ska inte förlora rätten att hantera sina egna juridiska ärenden på grund av ett specifikt juridiskt dokument. Detta skyddar rättigheten till en rättvis process.

25. Det ska finnas ett enda mått för vin i hela vårt rike, och ett enda mått för ale, och ett enda mått för majs, det vill säga Londonkvarteret, och en enda bredd för färgat tyg, russets och haberjects, det vill säga två yards inom listorna. Och den skall vara densamma för vikter som för mått.

Kommentar: För att säkerställa rättvisa i handel ska samma mått och vikter användas i hela landet.

26. Hädanefter ska det inte ges något för en förfrågan från den person som söker en förfrågan om liv eller medlem, men en sådan skrift ska ges fritt och ska inte förnekas.

Kommentar: Om någon ber om ett dokument för att kunna försvara sitt liv eller sin kropp i en rättsprocess (till exempel ett slags juridiskt skyddsbrev eller rättsligt tillstånd), ska de få det utan att behöva betala något. Detta dokument ska ges fritt och inte nekas någon. Regeln syftade till att säkerställa rättvisa genom att förhindra att människor skulle behöva betala för att få viktiga juridiska handlingar som kunde skydda deras liv eller kropp i rättsliga sammanhang.

27. Om någon innehar från oss på avgiftsgård eller i socage eller burgage, och innehar mark från annan genom riddartjänst, ska vi inte, på grund av en sådan avgiftsgård eller socage eller burgage, ha vårdnaden om arvingen eller dennes mark som hör till annans avgift, och vi ska inte heller ha vårdnaden om en sådan avgiftsgård eller socage eller burgage såvida inte denna avgiftsgård är skyldig riddartjänst. Vi ska inte ha vårdnaden om en arvinge eller någon mark som hålls från en annan genom riddartjänst under förevändning av något litet träldom hålls från oss genom tjänst för att ge oss knivar eller pilar eller liknande saker.

Kommentar: Kungen ska inte ha vårdnaden över mark som någon håller från en annan person, förutom när marken hålls genom riddartjänst.

28. Ingen fogde ska hädanefter sätta någon människa på sin öppna lag eller ed bara på grund av hans talade ord, utan pålitliga vittnen tas fram för detsamma.

Kommentar: Ingen ska ställas inför rätta enbart på grund av någon annans påståenden, utan bevis från trovärdiga vittnen.

29. Ingen fri man får tas eller fängslas eller berövas besittning från sin fria besittning eller sina friheter eller fria seder, eller förbjudas eller landsförvisas eller på något sätt förstöras, och vi kommer inte heller att gå emot en sådan man eller skicka mot honom utom genom laglig dom av sina jämlikar eller genom landets lag. Till ingen kommer vi att sälja eller förneka dröjsmål rätt eller rättvisa.

Kommentar: Alla har rätt till rättsligt skydd och en rättvis rättegång innan någon kan bestraffas eller förlora sina rättigheter eller sin egendom.

30. Alla köpmän, såvida de inte tidigare och offentligt förbjudits, skall ha ett tryggt och säkert uppförande när de lämnar och kommer till England och vistas och går genom England både på land och på vatten för att köpa och sälja, utan några onda påstötningar, enligt de gamla och rätta seder, utom i krigstid, och om de skulle vara från ett land i krig mot oss och hittas i vårt land i början av kriget, skall de fästas utan skador på sina kroppar eller varor tills det fastställs av oss eller vår chefsdomare på vilket sätt köpmännen i vårt land behandlas som vid en sådan tidpunkt finns i det land som är i krig med oss, och om våra köpmän är säkra där, blir andra köpmän säkra i vårt land.

Kommentar: Köpmän ska kunna röra sig fritt och bedriva handel i England, även under krigstid, såvida inte deras hemland är i krig med England. Då får de fängslas men inte skadas.

31. Om någon dör hållande någon escheat såsom Wallingford, Boulogne, Nottingham, Lancaster eller andra escheats som är i våra händer och som är baroner, hans arvinge är inte att ge någon annan lättnad eller göra någon annan tjänst till oss som inte skulle ha gjorts till baronen om baronen fortfarande hölls av en baron, och vi kommer att hålla sådana saker på samma sätt som baronen höll dem, och inte heller, på grund av en sådan baron eller escheat, ska vi ha escheat eller vårdnad av någon av våra män om inte mannen som höll baronen eller escheat hålls någon annanstans från oss överhuvud.

Kommentar: När någon dör som innehar mark från en baron, ska arvingarna inte betala extra avgifter eller utföra mer tjänst än vad som ursprungligen avtalats.

32. Ingen fri man får hädanefter ge eller sälja mer av sin mark till någon, om inte återstoden av hans mark är tillräcklig för att göra vederbörlig tjänst till hyresvärden av avgiften enligt denna avgift.

Kommentar: En fri man får inte sälja eller ge bort så mycket av sin mark att han inte kan uppfylla sina skyldigheter gentemot sin hyresvärd.

33. Alla beskyddare av kloster som har privilegiebrev av Englands kungar över advowson eller gammal besittning eller besittning ska ha vårdnaden om sådana kloster när de blir lediga precis som de borde ha och som förklaras ovan.

Kommentar: Personer som har fått rätten att utse ledare för kloster ska också få ta hand om klostret när det blir ledigt, enligt deras befogenheter.

34. Ingen får tas eller fängslas på kvinnans vädjan om döden för någon annan än den kvinnans man.

Kommentar: En kvinna kan endast väcka talan om mord om det gäller hennes egen make.

35. Ingen länsrätt ska hållas utom från månad till månad, och där den större mandatperioden brukade hållas, så kommer det att vara i framtiden, inte heller kommer någon sheriff eller hans fogde göra sin turné genom hundra förutom två gånger om året och endast på den plats som är skyldig och brukligt, nämligen en gång efter påsk och igen efter Michaelmas, och uppfattningen om frankpledge ska tas på Michaelmas mandatperiod utan undantag, på ett sådant sätt att varje man ska ha sina friheter som han hade eller brukade ha på tiden för kung H (Entry II) min farfar eller som han har förvärvat sedan. Synen på frankpledge ska tas så att vår fred hålls och så att tiondet ska hållas hela som det brukade vara, och så att sheriffen inte söker undantag utan förblir nöjd med det som sheriffen brukade ha i att ta synen på tiden för kung Henry vår farfar.

Kommentar: Lokala domstolar och inspektioner ska ske regelbundet och enligt tidigare fastställda tider och platser, för att säkerställa att rättvisan följs.

36. Det är inte heller tillåtet för någon att ge sin mark till ett religiöst hus på ett sådant sätt att han får tillbaka det från ett sådant hus att inneha, och det är inte heller tillåtet för något religiöst hus att acceptera någons mark på ett sådant sätt att marken återlämnas till den person från vilken det mottogs att inneha. Om någon hädanefter ger sin mark på ett sådant sätt till något religiöst hus och döms för detsamma, skall gåvan helt upphävas och sådan mark skall återgå till herren av denna avgift.

Kommentar: Ingen får använda ett kloster för att kringgå regler om markägande genom att ge bort mark och sedan ta tillbaka den.

37. Scutage vidare ska tas som det brukade vara på tiden för kung H (Enry) vår farfar, och alla friheter och fria tullar ska bevaras till ärkebiskopar, biskopar, abbotar, priorer, tempelriddare, Hospitallers, grevar, baroner och alla andra, både kyrkliga och sekulära personer, precis som de tidigare hade.

Kommentar: Scutage, som var en avgift som riddare kunde betala istället för att tjänstgöra i krig, ska tas ut på samma sätt som det gjordes under kung Henrik (kung Henry), kungens farfar. Vidare ska alla tidigare rättigheter och skatteförmåner bevaras för kyrkliga och världsliga personer, såsom ärkebiskopar, biskopar, abbotar, riddarordnar, grevar och baroner. Detta innebär att dessa grupper ska fortsätta att njuta av samma privilegier och friheter som de hade haft tidigare.

Alla dessa nämnda seder och friheter som vi har beviljat att hållas i vårt rike i den mån det gäller oss ska iakttas av hela vårt rike, både präster och lekmän, i den mån det gäller dem i förhållande till sina egna män. För denna gåva och beviljande av dessa friheter och andra som finns i vår stadga om skogens friheter, ärkebiskopar, biskopar, abbotar, priorer, grevar, baroner, riddare, avgiftsinnehavare och hela vårt rike har gett oss en femtonde del av alla sina lösa varor.

Dessutom beviljar vi dem för oss och våra arvingar att varken vi eller våra arvingar kommer att söka något genom vilka friheterna i denna stadga kan kränkas eller skadas, och skulle något erhållas från någon mot detta är det att räkna för ingenting och att betraktas som ingenting.

Med dessa vittnen: lord S(tephen) ärkebiskop av Canterbury, E(ustace) biskop av London, J(ocelin) biskop av Bath, P(eter) biskop av Winchester, H(ugh) biskop av Lincoln, R(ichard) biskop av Salisbury, W. biskop av Rochester, W(illiam) biskop av Worcester, J(ohn) biskop av Ely, H(ugh) biskop av Hereford, R(anulf) biskop av Chichester, W(illiam) biskop av Exeter, abboten av (Bury) St Edmunds, abboten av St Albans, abboten av Battle, abboten av St Augustine’s Canterbury, abboten av Evesham, abboten av Westminster, abboten av Peterborough, abboten av Reading, abboten av Abingdon, abboten av Malmesbury, abboten av Winchcombe, abboten av Hyde (Winchester), abboten av Chertsey, abboten av Sherborne, abboten av Cerne, abboten av Abbotsbury, abboten av Milton (Abbas), abboten av Selby, abboten av Cirencester, H(ubert) de Burgh justitierådet, H. earl av Chester och Lincoln, W(illiam) earl av Salisbury, W(illiam) earl av Warenne, G. de Clarel av Gloucester och Hertford, W(iam) de Ferrers, earl av Derby (Derby) earl av Derby, earl av Manilluam Essham, earl av Manill (Esham), earl av Manill (Esham, earl av Norfolk, earl av H. Aumalmford, earl av Aumph, abboten av Chester, abboten av Herelford (Rohn) de Rost, de Rost. G. Gresley, F. de Braose, J(ohn) of Monmouth, J(ohn) fitz Alan, H(ugh) de Mortemer, W(illiam) de Beauchamp, W(illiam) de St John, P(eter) de Maulay, Brian de Lisle, Th(omas) of Moulton, R(ichard) de Argentan, G(eoffrey) de Neville, W(illiam) Mauduit, J(ohn) de Baalon med flera. Ges i Westminster den elfte februari under vårt nionde regeringsår.

Vi, som anser att dessa gåvor och bidrag är rätt och välkomna, medger och bekräftar dem för oss själva och våra arvingar och genom villkoren i föreliggande (brev) förnya dem, önskar och beviljar för oss själva och våra arvingar att den nämnda stadgan ska vara fast och oundvikligt i alla och var och en av dess artiklar för evigt, inklusive eventuella artiklar i samma stadga som av en slump inte har följts. Som vittnesmål har vi haft dessa våra brev patent.

Bevittnad av Edvard vår son, i Westminster den tolfte oktober i det tjugofemte regeringsåret. (Kansligaranti av John of) Stowe.